Vogelcentrum - Voor vogels in nood
eendjes opvoedkunde

Regels

Er zijn drie goude belangrijke regels voor het verzorgen van eendjes. De belangrijkste bovenaan.

VOLDOENDE SCHOON WATER!
VOLDOENDE WARMTE!
GEEN BROOD!

Nog een paar punten waar je op moet letten bij het verzorgen van een eendje:

NIET TERUGZETTEN BIJ DE MOEDER!

NIET LATEN ZWEMMEN!

Schoon drinkwater voor het eendje is natuurlijk heel belangrijk. Zorg dat het eendje altijd ergens schoon water kan drinken. Het bakje waar je het water in doet moet niet te groot zijn, dan kan je eendje verdrinken!

Zet de eendjes nooit bij de moeder terug: de kans is groot dat de moeder het eendje verstoot en vermoord!

In de natuur bij moedereend worden de kleintjes ingevet door hun moeder en blijven mede daardoor drijven. Als dit niet vaak genoeg gebeurt kunnen ze verdrinken. Laat je eendjes dus nooit zwemmen zonder toezicht!

De natuur is wreed!

In de lente vinden veel mensen hulpeloze eendjes die hun moeder zijn kwijt geraakt of zijn verstoten. Dit is natuurlijk heel zielig, maar het is de natuur. Je kan ze wel een handje helpen als je de tijd hebt.

Beslis je een eendje mee naar huis te nemen?
* lees de belangrijke regels.
* neem de verantwoordelijkheid en tijd.
* geef de eendjes voldoende te eten en drinken.

Doe je het goed, dan zul je zien dat het harstikke leuk is!

De eerste paar dagen

De eerste paar dagen is het eendje erg kwetsbaar. Dit heeft misschien te maken met:
* in de dagen dat het eendje alleen is geweest was hij opzoek naar zijn/haar moeder. dit blijven ze doen totdat ze er bij neervallen.
* de nieuwe, vreemde leefomgeving kan demotiverend zijn, en ook nog zonder moeder.
* de nieuwe leefomgeving heeft niet de natuurlijke elementen & voeding die er normaal gesproken wel is.

Piepen

De eerste dagen gaat het baby eendje voordurend piepen. Logisch: hij/zij roept de moeder. Later gaat het eendje piepen om aandacht te krijgen. Probeer je eendje warmte te geven en zo te kalmeren. Overigens is piepen niet zo ernstig... dat doen alle baby eendjes... later gaan ze vanzelf kwaken.

Schoon water

Schoon water is van levensbelang. Verschoon het water van je eendje ook meerdere keren per dag (3 tot 4 x). Hij wast, drinkt en poept in hetzelfde water. Daarom is de kans voor een infectie dus erg groot. Later worden ze zelfstandiger en kunnen meer hebben.

Let op: donsveertjes van een eendje worden vet gehouden door moedereend. Aangezien de moeder er niet is moet je het eendje de eerste paar dagen niet laten zwemmen en het daar ook geen gelegenheid toe geven.

Een tupperware bakje is het beste bakje voor water. Het is ruim genoeg en niet te diep voor het eendje om in te wassen en te drinken.

Voeding

Als je de regels hebt gelezen weet je dat je het eendje geen brood moet geven. Door bruin brood kunnen de darmpjes verstopt raken en door wit brood gaan ze aan de diarree en dan kan je wachten op een fatale afloop.

Een eendje van 1 dag of jonger hoeft nog geen eten te krijgen! Ze hebben genoeg voeding van de dooier toen ze uit het ei kwamen.

Als je eendje ouder dan een dag is kan je dit recept voor hem klaarmaken:
1. Kook een ei hard (meer dan 8 minuten).
2. Prak het ei met een vork zo klein mogelijk.
3. Versnipper een beschuit boven het gekookte ei.
4. Meng het ei en het beschuit goed door elkaar heen.
5. Het eendje kan smullen van het recept dat je hebt klaar gemaakt.

Ook kan je speciaal voer voor je vriendje kopen bij een dierenspeciaalzaak (maar b.v. ook de Intratuin). Je vind dan kuikenvoeding van kuikens van 0 tot 8 weken. Dit zijn granen die bijna tot poeder zijn vermalen. Doe dit in een bakje met een klein beetje water zodat het vochtig word gehouden, maar het moet geen moeras worden.

In het begin is het eendje wat traag met eten. Maar per dag zal hij meer gaan eten. Heb je het gevoel dat het eendje te weinig eet? Koop dan opvok-voeding of beter gezegt opfokmeel. Dit is een soort van poeder die je met water moet mengen tot het een dikke pudding word. Je eendje zal het lekker vinden en hard groeien.

Warmte en kooi

Zoals je weet slapen baby eendjes onder moeders veren. Lekker warm dus. Maar nu hebben ze geen moeder, dus jij zal voor moedereend moeten gaan spelen: zet het eendje op een oude handdoek en doe daarna voorzichtig je handen om hem heen als een soort holletje. Het kuikentje zal het warm genoeg hebben en zich veilig voelen. Maar natuurlijk kun je niet 24 uur voor moedereend spelen. Je moet het eendje een eigen kooitje geven. Een caviakooi is perfect als zijn nieuwe huisje. Als je geen caviakooi hebt kan je even op marktplaats kijken. Er zijn er genoeg. Voor 10 tot 20 euro heb je er al een!

Let op: de eerste paar dagen is het eendje erg klein en kan zich door de kleinste gaatjes wurmen. Ook kunnen ze erg hoog springen, dus de kooi moet van de bovenkant ook goed afgesloten zijn.

Het beste voor de warmte is om een broedlamp te kopen. Hiermee heeft je vriendje het altijd warm genoeg. Deze word voor opvoeding van een eend maar ook van het laten uitkomen van eieren gebruikt. Ideaal dus! Zo'n lamp is verkrijgbaar voor 10 euro bij Conrad.nl (ex. verzendkosten) en het enige wat je dan nog nodig hebt is een warmte houdende fitting + ophanging.

Let op: hang de lamp ongeveer 30-40 centimeter boven de bodem van de kooi en meet de temperatuur. Rond 30 graden is prima.

Tips

Tip 1: als je wilt dat je eendje later de natuur weer ingaat moet je hem leren jagen op kleine insecten. Vang/koop daarom kleine (fruit)vliegjes. Ze zullen er van genieten.

Tip 2: het is het best om over de bodem van je kooi houtsnippers te strooien. Dit absorbeert poep en (spat)water. Na 2 weken moet je de kooi verschonen, anders gaat het stinken.

Tip 3: als je een eendje hebt en je gaat even weg dan is het eendje natuurlijk heel eenzaam. Als je een spiegel in de kooi zet zal hij zich niet alleen voelen en reageren op zijn spiegelbeeld.